llibre “Girona XX-XXI. Geografia urbana d’una ciutat en moviment”, de Narcís Sastre

Presentació del llibre “Girona XX-XXI. Geografia urbana d’una ciutat en moviment”, de Narcís Sastre

Imatge: 
© Llibres del segle

El pròxim dimecres 13 d'octubre de 2021, a les 19.30 hores, la sala Rafael Masó de la Demarcació de Girona del COAC acull la presentació del llibre “Girona XX-XXI. Geografia urbana d’una ciutat en moviment”, de Narcís Sastre. L'acte comptarà amb una taula rodona formada per Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Joaquim Nadal, alcalde de Girona entre els anys 1979 - 2002 i conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya entre 2003 i 2010; Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya entre els anys 2018 i 2021; i Narcís Sastre, autor del llibre, la qual estarà moderada per Oriol Puig, subdirector del Diari de Girona.

“Girona XX-XXI. Geografia urbana d’una ciutat en moviment” indaga en l’evolució urbanística de la ciutat de Girona en el trànsit del segle XX al XXI, des de la recuperació de la democràcia fins a l’actualitat. A partir de l’anàlisi i la descripció de diverses operacions de millora urbana, es dibuixa una pauta coherent que desemboca en la ciutat actual. L'autor considera Girona una història inacabada que presenta diferents reptes, presents i futurs, ja siguin ciutat endins, amb relació als seus límits, i Girona enfora, amb la mirada posada a l’àrea urbana.

L'autor analitza amb detall actuacions urbanístiques que s'han fet en barris i espais clau de la ciutat des d'un de vista crític, destacant-ne tant els aspectes positius com els que, al seu plaer, caldria millorar. Tenen capítol propi en aquest llibre la Devesa, els Químics, el Parc Central, el Parc del Migdia, la Plaça 1 d'Octubre, les Ribes del Ter, o l'anomenat Projecte Vores, entre d'altres. 

L'autor hi sosté la tesi que després de més de quaranta anys i d’haver transitat d’un segle a un altre, esdevé imperatiu presentar, de manera democràtica, un projecte renovat per la Girona que ve.

El llibre compta amb un pròleg de Joaquim Nadal, alcalde de Girona des del 1979 fins al 2002, etapa en què es van produir els grans canvis urbanístics de la ciutat, i un epíleg de l'actual alcaldessa, Marta Madrenas. A les pàgines centrals del llibre s'inclouen imatges d'espais de la ciutat que han sofert importants transformacions en les darreres dècades. 

Narcís Sastre i Fulcarà (Girona, 1977). Llicenciat en geografia i màster en medi ambient per la Universitat de Girona (UdG). Postgrau en projectes en l’espai públic per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Professor associat a la UdG i a la UNED. Ha estat regidor de l’Ajuntament de Girona en el mandat 2015 – 2019. Actualment dirigeix el seu propi despatx professional.

REVISUALITZA LA PRESENTACIÓ


Organitza:
Editorial Llibres del segle amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del COAC.

Versió per a imprimirPDF version