Llibre dels 50 anys de l’Arxiu Històric

El llibre dels 50 anys de l’Arxiu Històric, finalista a la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El llibre publicat l'any 2019 amb motiu dels 50 anys de l’Arxiu Històric del COAC és una de les publicacions finalistes en la "Mostra d'Investigació" de la XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (BEAU).

Els guanyadors es donaran a conèixer el proper 2 de juliol durant l'acte d'inauguració de la Biennal, organitzada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en col·laboració amb el CSCAE. L'edició d'enguany ha estat comissariada pels arquitectes Anna Bach, Eugeni Bach i Óscar Miguel Ares i se celebrarà simultàniament al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona i al Museo Patio Herreriano de Valladolid.

Sota el títol "Arxiu Històric Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Dibuixos d’Arquitectura", la publicació finalista recull una selecció dels prop de dos milions de documents que atresora l'Arxiu als seus dipòsits documentals. Concretament, es mostren 155 dibuixos representatius d'un ampli àmbit temporal que va des d’un aixecament de la muntanya de Montserrat el 1778, fins a una aquarel·la per a un projecte a Bordeus realitzada el 2018 per RCR Arquitectes. A més, es va demanar a 39 persones —majoritàriament arquitectes, però també d'altres disciplines com la fotografia o la història de l'art— que escrivissin sobre els dibuixos escollits. D'aquesta manera, les obres s'enriqueixen amb un punt de vista complementari.

Josep Ferrando, vocal de Cultura del COAC, i Fernando Marzá, director de l'Arxiu Històric i la Biblioteca, són els directors d'edició del llibre, que està a la venda a la Cooperativa Jordi Capell, i que ha estat també una de les obres seleccionades en la 63a edició dels Premis FAD, a la categoria de Pensament i Crítica.

L'Arxiu Històric
Recordem que l’Arxiu Històric del COAC va néixer formalment l'any 1969 a proposta d'Oriol Bohigas, amb la voluntat de conservar i estudiar el patrimoni documental arquitectònic que el Col·legi ja havia anat salvaguardant, i de difondre el treball col·lectiu mostrant la missió social de la seva tasca. Des d’aleshores, l’Arxiu s’ha convertit en el primer de la Península Ibèrica que recull documentació professional arquitectònica i un dels més importants d'Europa.

Exposició dels 50 anys de l'Arxiu
El 2019 el COAC va celebrar l'efemèride amb un ampli programa d’activitats. La fita principal va ser una gran exposició commemorativa a plaça Nova, que es va inaugurar coincidint amb el Dia Mundial de l'Arquitectura, i es va acompanyar d'un cicle de conferències. Posteriorment, l'exposició ha anat itinerant per les diferents seus col·legials, i es podrà veure a la Demarcació de l'Ebre durant el proper mes d'octubre.

La celebració del 50è aniversari va coincidir amb el Premi Nacional de Cultura que el CoNCA va atorgar al COAC el 2019 per la seva labor en la "reivindicació del valor arquitectònic i patrimonial arreu de Catalunya" i, precisament, per la feina de l’Arxiu Històric.
 
 


7/06/2021
Tornar