Propers Actes
Taller infantil: Fanalets i cases d'algú
Taller infantil: Fanalets i...
Presentació del Concurs d'idees "Alternatives...
Presentació del Concurs d'...
Jornada sobre Accessibilitat amb motiu del Dia de les...
Jornada sobre Accessibilitat amb...
Trobada de Nadal d'Olot: Empelts, lloc i obra, de...
Trobada de Nadal d'Olot:...
Exposició 'Viure en Comunitat en les cooperatives d’habitatge'
La sala d’exposicions Pia Almoina de la Demarcació de Girona del COAC acull del 4 de desembre de 2023 al 18 de gener de 2024, l’exposició ‘Viure en comunitat en les cooperatives d’habitatge’, en la qual es recullen 19 experiències d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que ja estan en marxa a Barcelona.
La ciutat de Barcelona és capdavantera del model a l’estat, gràcies a l’esforç del sector i el suport de l’administració. En aquesta mostra es poden veure dades dels 7 projectes que ja hi ha en convivència, més els que ja tenen solar o edifici adjudicat i estan duent a terme el seu projecte. 16 dels projectes es troben en solars i edificis cedits per l’Ajuntament, mentre que 3 són en espais privats. Aquests projectes ja suposen més de 400 habitatges.
Cicle impulsem l'habitatge cooperatiu a la ciutat de Girona
Aquesta exposició s’emmarca en el cicle ‘Impulsem l’habitatge cooperatiu a la ciutat de Girona’ que s’està duent a terme al Centre Cultural La Mercè de Girona amb l’objectiu d’establir les bases que permetin crear un primer grup de persones interessades en què hi hagi un projecte d’habitatge cooperatiu autogestionat, comunitari i arrelat a la ciutat de Girona.
Què és l’habitatge cooperatiu?
A diferència dels habitatges convencionals, aquesta modalitat fomenta la vida comunitària i el suport mutu, amb habitatges que ajuden a combatre la soledat i l’individualisme. Sovint també tenen un impacte positiu en els barris, ja que destinen els locals comercials a iniciatives del barri, o els pisos socials a persones més vulnerables. A més, el finançament ètic marca un procés d’autopromoció que permet reduir el preu final i en què l’economia que es genera es reinverteix en economia social i solidària. Això, sumat al suport de l’administració, fa que es permeti rebaixar al voltant d’un 50% l’aportació inicial que fan els veïns.
Un concepte d’habitatge on la propietat és col·lectiva, fet que evita l’especulació i impossibilita la generació de plusvàlues o el lucre individual. De fet, les persones sòcies poden fer ús indefinit del seu habitatge i dels espais comunitaris, i en cas de deixar la cooperativa, recuperen l’aportació de capital inicial.
Malgrat que a Catalunya és un model de recent implementació, hi ha països on aquesta pràctica té un ampli recorregut, com és el cas de Dinamarca, Uruguai, Suïssa i Alemanya.
Organitza
Ajuntament de Barcelona i l'Institut Municipal d'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona / Regidoria d'Habitatge i Rehabilitació Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona / La Dinamo
Comissariat
Lacol
Barcelona Regional BR Josep Bohigas (director)
Maribel Cadenas
Susanna Garcia
Miquel Pybus