Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Visibilitzar les dones arquitectes

Visibilitzar les dones arquitectes

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Han passat seixanta anys des que es va inscriure al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya la primera dona col·legiada, Margarita Brender Rubira, convertint-se aleshores en pionera de l’arquitectura a casa nostra.

Des d’aquell 1962, l’arquitectura, una professió històricament dominada per homes, ha anat guanyant major representació de dones que l’exerceixen. Així, actualment, la xifra de dones que es col·legien al COAC arriba gairebé al 50% de les noves col·legiacions.

Això no obstant, tot i que el nombre de dones col·legiades ha crescut amb els anys, encara està lluny de la paritat, ja que només representa un 33% del total de col·lectiu col·legiat, una xifra per sota de la mitjana europea, que se situa en el 39% segons el Consell d’Arquitectes d’Europa.

Les dades mostren com la desigualtat entre homes i dones al sector és encara latent i que encara queda camí per recórrer. Ho veiem clarament en els despatxos d’arquitectura catalans, els quals només un 23% estan liderats per dones.

El reflex d’aquesta diferència de gènere es percep també als premis importants d’arquitectura. El Premi Pritzker, que s’atorga des del 1979, només l’han obtingut 6 dones: Zaha Hadid el 2004, Kazuyo Sejima (amb SANAA) el 2010, Carme Pigem (amb RCR Arquitectes) el 2017, Shelley McNamara i Yvonne Farrell (Grafton Architecture) el 2020, i Anne Lacaton (amb Lacaton & Vassal) el 2021.

Precisament per reflexionar i posar en valor l’excel·lència professional de les arquitectes, en el marc del Dia de la Dona, el COAC impulsa de nou una acció a les xarxes socials: #SócArquitectA, un reconeixement de les professionals que han estat premiades el darrer any.

Des del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya fa temps que vam iniciar el camí per promoure la igualtat de gènere, impulsar i fomentar la participació de les dones arquitectes i visibilitzar la seva tasca professional.

Així, el Pla d’Igualtat, incorporat fa anys a la institució, garanteix l’establiment i desenvolupament de polítiques de recursos humans que integren la igualtat d’oportunitats i tracte entre homes i dones. També, entre d’altres accions, des del Grup Obert de Dones Arquitectes s’impulsen activitats per visibilitzar i posar en valor el paper de les arquitectes.

Des del COAC seguim treballant per ser part del canvi que volem veure al món. Perquè volem que en el futur, el 8 de març no sigui un dia de reivindicació sinó de celebració de la igualtat.

7/03/2022
Tornar