atorgament Medalles COAC

El COAC atorga les Medalles COAC 2021 a Manel Casadevall, Moisés Puente i DOCOMOMO Ibérico

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
La Junta de Govern del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ha decidit atorgar les Medalles COAC 2021 als arquitectes Manel Casadevall i Moisés Puente i a DOCOMOMO Ibérico. Les Medalles COAC constitueixen la condecoració institucional del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per reconèixer la contribució de persones o institucions al progrés de l’arquitectura o del Col·legi. Els reconeixements es van atorgar durant l'acte institucional celebrat el passat 7 d'octubre.

Enguany, s'ha atorgat la Medalla a títol pòstum a Manel Casadevall, que durant més de 20 anys ha estat vinculat de manera estreta al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i en especial a la Demarcació de Barcelona, "per la seva clara vocació de donar suport als arquitectes per tal que se sentin propers al COAC". 

A través del seguiment de l’exercici professional, buscava estar al costat dels companys, ajudant i reforçant allà on fes falta, així com la seva participació en la comissió de deontologia va ser clau en una de les àrees més delicades i importants de la institució. Des de l’Agrupació d’Arquitectes Experts Pericials, Forenses i Mediadors va aportar la seva gran capacitat per conciliar i trobar consens. Durant el període en què va ocupar el càrrec de president de la Demarcació de Barcelona, va ser quan es va iniciar amb força el desplegament territorial dels arquitectes a cada districte de Barcelona, que tenia com a objectiu apropar el COAC als arquitectes. Entre els seus atributs hi figuren la seva experiència i treball meticulós, que feia sentir acompanyats a tot l’equip, així com la seva cordialitat i rigor.

S'atorga també una Medalla a l'arquitecte, editor i traductor de temes arquitectònics Moisés Puente, "un dels grans valors de la teoria i la crítica d’arquitectura del nostre país".

Durant més de 20 anys va ser editor a l'Editorial Gustavo Gili i actualment és el director de la revista internacional d’arquitectura 2G. Així mateix, el 2016 va fundar l'editorial Puente Editores dedicada exclusivament a teoria i crítica de l’arquitectura i de l’art i que ha esdevingut una de les editorials independents més potents d’Europa. És un gran coneixedor de la història de l'arquitectura i de l'arquitectura contemporània. Ha traduït des de la seva versió original molts dels textos més singulars de l’arquitectura moderna i alhora ha escrit textos propis motius pels quals l'any 2010 va rebre el Premi FAD de Pensament i Crítica per la seva carrera professional com a editor, per primera vegada es lliurava el premi a una persona i no a una publicació.

Finalment, també s'ha atorgat una Medalla a DOCOMOMO Ibérico, per la "divulgació de l’arquitectura contemporània, feina complexa i que no sempre és apreciada pel gran públic respecte d’altres arquitectures més antigues (modernisme, romànic...) que gaudeixen de més popularitat. Docomomo protegeix un patrimoni que moltes vegades no té qualificació de protecció per part de les administracions".

DOCOMOMO és una organització internacional creada el 1990 amb objectiu d'inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern. La Fundació DOCOMOMO Ibérico, amb seu a Barcelona, coordina la consecució d'aquests objectius a Espanya i Portugal. Des de l'inici de les seves activitats, el 1993, DOCOMOMO Ibèric ha dut a terme nombroses iniciatives de documentació i estudi del patrimoni modern als territoris ibèrics que s'han concretat en bases de dades en línia, publicacions, exposicions, congressos, rutes d'arquitectura i campanyes de protecció d'edificis, entre d'altres. 

Distingir les aportacions al món de l'arquitectura
Des del 2009, el COAC atorga puntualment les Medalles COAC a persones o entitats que han contribuït a la visibilització o progrés de l'arquitectura. Des d'aleshores, l'han rebut personalitats com els exdegans Francesc Labastida i Joan B. Mur, entitats com Construmat BCN i ARQUINFAD o, fins i tot, responsables polítics, com Josep Rull, Santi Vila i el Parlament de Catalunya per la seva contribució a l'aprovació de la Llei de l'Arquitectura. 

Podeu consultar totes les Medalles COAC atorgades aquí. 
11/10/2021
Tornar