el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, la Generalitat de Cataluña, el Ayuntamiento de Barcelona, el Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España y el COAC han suscrito un protocolo de actuación para impulsar la candidatura de Barcelona como sede del Congreso Mundial de la Unión Internacional de Arquitectos

Recolzament a la candidatura de Barcelona com a seu del Congrés de la UIA i Capital Mundial de l'Arquitectura 2026

Imatge: 
© Ajuntament de Barcelona
El 28 de juny, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya i el COAC han subscrit un protocol d'actuació per impulsar la candidatura de Barcelona com a seu del Congrés Mundial de la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA) i Capital Mundial de l'Arquitectura UIA-UNESCO l'any 2026.

El gener de 2020, la UIA va nomenar oficialment Barcelona ciutat candidata, amb una única rival: la ciutat xinesa de Beijing. La designació de la ciutat escollida es durà a terme a finals de juliol de 2021, en el marc de l'Assemblea General de la UIA que se celebra a Rio de Janeiro (Brasil).

Arquitectura i planificació urbana per millorar la vida de les persones

El protocol reconeix el valor de l'arquitectura i de la planificació urbana com a factors de qualitat de vida i de sentit de pertinença social i cultural. D'aquesta manera, els signants mostren el seu suport a una candidatura que pot constituir una "gran oportunitat" per enfortir el paper de la ciutat de Barcelona, de Catalunya i d'Espanya com a centres de producció i pensament de l'arquitectura i del disseny urbà contemporanis, aprofundint en la seva capacitat per transformar i millorar la vida de les persones.

La degana del COAC, Assumpció Puig, ha destacat que "la planificació urbana, l'arquitectura i el patrimoni són instruments imprescindibles per al desenvolupament social i econòmic que s'ha d'afrontar des de les ciutats, i Barcelona és coneguda internacionalment per la seva qualitat urbana i el nivell d'excel·lència de la seva arquitectura i dels seus espais públics". 

En aquesta línia, el president del CSCAE, Lluís Comerón, ha posat l'accent en el paper dels arquitectes, remarcant que "és un moment de canvis profunds i cada cop som més conscients que l'arquitectura i la qualitat de l'entorn construït són claus per millorar el nostres futur".

El director general d'Agenda Urbana i Arquitectura del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Iñaqui Carnicero, ha destacat la unitat i el suport de tots els nivells de l'Administració Pública al costat dels col·legis professionals, posant en valor Barcelona com a "escenari idoni per reflexionar i dialogar sobre la qualitat de l'arquitectura i les ciutats del futur, per la seva capacitat per millorar la cohesió social, el benestar i la salut de les persones ".

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, ha remarcat el "compromís amb la qualitat de l'arquitectura, en el seu interès públic i instrument fonamental per garantir el benestar de les persones, tal com reflecteix la recent Llei d'Arquitectura de Catalunya, que també emfatitza l'establiment de mesures per al seu impuls".

Finalment, la segona tinenta d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha destacat que "Barcelona ha estat i és un referent en urbanisme i arquitectura de manera sostinguda al llarg de el temps: la ciutat que sap adaptar-se a les noves necessitats". 

Congrés de la UIA
Els congressos de la UIA se celebren des de l'any 1948 i, a cada ocasió, el seu objectiu és abordar els reptes que afronta la societat des del coneixement rigorós que aporten els professionals de l'Arquitectura. 

Barcelona ja va acollir, el 1996, el Congrés Mundial amb el títol de "Present i futurs: arquitectura a les ciutats", amb un èxit rotund de públic i impacte internacional . Exactament 30 anys després, la celebració de la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura suposa l'oportunitat de donar forma a un nou esdeveniment de repercussió internacional

28/06/2021
Tornar