presentació exposició aire

Presentació d'Air/Aria/Aire, l’exposició que representarà Catalunya a la Biennal de Venècia 2021

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Avui l’Institut Ramon Llull ha presentat al COAC “Catalonia in Venice - Air/Aria/Aire”, que representarà Catalunya a la 17a Biennal d’Arquitectura de Venècia dins els Eventi Collaterali.

La presentació ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; la degana del COAC, Assumpció Puig; la directora de l'Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé; la comissària del projecte, Olga Subirós -acompanyada de Maria Arnal i John Talabot, col·laboradors artístics del projecte-; i Mar Santamaria i Pablo Martínez, de 300.000 km/s.

En la presentació s’ha posat de manifest l’important paper que té l’arquitectura com a eina per contribuir a dissenyar ciutats que puguin ser més sostenibles i saludables.

L’aire com a bé comú
El projecte “Air/Aria/Aria” reflexiona entorn del tema central de la Biennal, “Com viurem junts?”, amb una investigació sobre l’aire com un bé comú del qual depèn la nostra supervivència.

L’exposició destaca el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en el context de dues crisis globals interconnectades: la del canvi climàtic i la de salut pública. El projecte busca solucions a aquestes crisis interconnectades amb una investigació sobre la contaminació atmosfèrica, i sobre com aquesta afecta directament les persones. Així, es proposa una immersió en l’experiència radical de la contaminació de l’aire amb una gran instal·lació multisensorial.

Com a cas d’estudi, s’utilitza la ciutat de Barcelona, una de les més contaminades d'Europa, i se centra en un treball realitzat amb tecnologies digitals d'anàlisis de Big Data, considerades com una eina fonamental per fomentar l'empoderament ciutadà i per orientar els arquitectes en el disseny de ciutats més sostenibles, saludables i justes.

Així, l’exposició presenta els resultats del treball realitzat per 300.000 Km/s per a la creació de noves cartografies sobre la ciutat de Barcelona i Catalunya a partir de l'anàlisi de dades arquitectòniques, urbanístiques, atmosfèriques i de la salut. 

Quaderns Biennale, el catàleg del Pavelló Català a Venècia
En la presentació, Assumpció Puig ha explicat el conveni signat entre el COAC i l’Institut Ramon Llull, gràcies al qual la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme serà el nou suport per a la difusió científica dels continguts produïts per Catalonia in Venice en cada edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

Així, sota el nom Quaderns Biennale, el primer número monogràfic recollirà la investigació Catalonia in Venice - air/aria/aire.

Més informació
17/05/2021
Tornar