Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
8M, Dia de la Dona

Només un 23% dels socis de despatxos d’arquitectura són dones

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Les dones lideren tres vegades menys despatxos d’arquitectura que els homes. Del total de socis de despatxos d'arquitectura, només un 23,1% són dones, mentre que els homes tripliquen aquest percentatge i arriben al 76,9%. Amb aquestes dades reivindiquem el paper de les arquitectes en el 8M, Dia de la Dona.

Tot i així, les noves col·legiacions evidencien que les dones tenen cada vegada més presència en el món de l’arquitectura, una professió predominada, històricament, pels homes, ja que el 47,7% dels nous professionals que es col·legien al COAC són dones, un 3,6% més que fa 10 anys. El nombre de dones arquitectes no ha parat de créixer durant les darreres dècades, però encara és lluny de la paritat, ja que només un 33% dels col·legiats són dones, per sota de la mitjana europea, que se situa en el 39%, segons el Consell d’Arquitectes d’Europa.

Aquesta situació coincideix amb l’increment d’estudiants dones a les universitats del conjunt de l’Estat espanyol. Segons una enquesta del Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), des de l’any 2000 el percentatge de dones que es graduen en Arquitectura supera en 10 punts el dels homes. 

Camí per recórrer en qüestió d’igualtat 
Igual que en altres sectors professionals, la desigualtat entre homes i dones és encara latent. Segons l’enquesta del CSCAE, les dones arquitectes tenen pitjor perspectiva professional a nivell salarial, una situació que s’aguditza en el sector privat. L’enquesta demostra per exemple, com a partir dels 31 anys, les diferències en la retribució per qüestió de gènere es fan evidents i van augmentant, especialment en els 10 anys següents.

Pel que fa als perfils professionals, la moda, la docència o les tasques d’arquitecte en l’administració pública són rols que assumeixen les dones, mentre que l’exercici clàssic de la professió, com la construcció d’obra nova, la rehabilitació o la direcció d’obra són àmbits clarament masculinitzats. A més a més, les dones tenen més dificultats per treballar per compte propi i només un 62,1% ho aconsegueixen, un 11% menys que els homes.  

El COAC, implicat en la visibilització de les dones professionals
Precisament, una de les prioritats del COAC és impulsar i fomentar la participació de les arquitectes i la visibilització de la seva tasca professional. En el marc del Dia de la Dona, el COAC organitza la conferència ‘Arquitectura i gènere’ a càrrec de l’arquitecta Carme Pinós, recentment guardonada amb el Premi Nacional d’Arquitectura, al Recinte Modernista de Sant Pau el proper 9 de març a les 18 h.

En la mateixa línia, el COAC convida les arquitectes a sumar-se a la campanya #sócArquitectA a les xarxes socials per explicar el paper de les dones en el món de l’arquitectura. L’acció també reconeixerà les professionals que han estat premiades l’últim any. Es tracta d’una trentena d’arquitectes que, o bé en solitari, o formant equip amb altres arquitectes, han desenvolupat projectes que han guanyat premis, des dels FAD fins a les Mostres d’Arquitectura del COAC, passant pel Premi El Temps de les Arts o els EUROPAN.

7/03/2022
Tornar