Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Les Dones Fem: Conferència de Gabriela de Matos

Les Dones Fem: Conferència de Gabriela de Matos, arquitecta

Imatge: 
©
Reprenem el cicle “Les Dones Fem” amb la conferència "Construir amb les pròpies mans: història, llegat i futur de l'arquitectura afrobrasilera feta per dones negres", a càrrec de l'arquitecta Gabriela de Matos, responsable del Pavelló de Brasil a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023. La xerrada, que serà en anglès, tindrà lloc el dimarts 6 de juny a les 18 h a la seu del COAC a Barcelona. 

Els problemes de la pau i el gènere estan arrelats en les dimensions socials més diverses de la societat brasilera. En l'arquitectura, la manca d'accés a la universitat i la manca de reconeixement després de la graduació de dones arquitectes brasileres negres, les fa renunciar a la professió, rebre salaris més baixos i no tenir les seves produccions i pensaments reconeguts dins del camp.

No obstant això, la presència de dones negres en l'arquitectura està lluny d'aquelles primeres dones africanes que van arribar al Brasil a través del trànsit atlàntic d'esclavitud, però que van portar amb elles una arquitectura que ja havia estat produïda a Àfrica durant molts segles.

És essencial reflexionar sobre els reptes als quals ens enfrontem en la professió avui en dia i entendre com podem aprendre d'aquestes experiències passades per crear una arquitectura que respongui al clima, als problemes socials i ambientals que tenim en el present, per pensar en noves arquitectures del futur.

Programa
18.00h Benvinguda a càrrec de Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona.

18:20h Conferència a càrrec de Gabriela de Matos, arquitecta i urbanista.

19:20h Torn obert d’intervencions, moderat per Laida Memba Ikuga, arquitecta i investigadora.

Inscripcions
Es prega confirmació d'assistència.

Gabriela de Matos
Gabriela de Matos es va graduar a la Facultat d'Arquitectura i Urbanisme de la PUC Minas l'any 2010 i, posteriorment, es va especialitzar en Sostenibilitat i Gestió de l'Entorn Construït a la Universitat Federal de Minas Gerais (UFMG). Des de l'any 2014 dirigeix l'estudi d'arquitectura Gabriela de Matos. Ha estat presidenta de l'Institut d'Arquitectes del Brasil al departament de São Paulo (IABsp). L'any 2020 va ser premiada com a Arquitecta de l'Any per l'Institut d'Arquitectes del Brasil al departament de Rio de Janeiro (IAB - RJ).

De Matos és fundadora del projecte 'Arquitetas Negras', que actualment traça un mapa de la producció de les arquitectes negres brasileres. Investiga el racisme estructural i les seves influències en l'urbanisme, així com l'arquitectura contemporània produïda a Àfrica i la seva diàspora. Entre altres, proposa accions que promoguin el debat sobre gènere i raça en l'arquitectura com a manera de donar visibilitat al tema. És l'editora del llibre 'Arquitetas Negras vol.1', la primera publicació feta col·lectivament per arquitectes negres al Brasil. 

Cicle de xerrades "Les dones fem"
El cicle organitzat pel Grup Obert de Dones Arquitectes s'emmarca en el punt 7 del decàleg "El nostre clam per l'equitat", de la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial, que estableix que "el Col·legi ha d’implementar paritàriament la visibilització de les dones al món professional".

Cicle patrocinat per:
 
Versió per a imprimirPDF version