COL·LEGI D'ARQUITECTES DE CATALUNYA
Publicat a COL·LEGI D'ARQUITECTES DE CATALUNYA (http://coac.arquitectes.cat)

Home > El COAC presenta la campanya ‘Posa cara al teu arquitecte’ per donar resposta als interessos i preocupacions de la ciutadania

[1]

El COAC presenta la campanya ‘Posa cara al teu arquitecte’ per donar resposta als interessos i preocupacions de la ciutadania

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El COAC inicia la campanya ‘Posa cara al teu arquitecte’, amb la qual convida a la ciutadania a incorporar un arquitecte de confiança a les seves finques, per contribuir a la generació d’espais confortables, saludables, accessibles i segurs. La campanya l'han presentat avui davant dels mitjans de comunicació del degà del  COAC, Guillem Costa Calsamiglia, i el vocal de la Junta, Pep Quílez. 

La iniciativa es posa en marxa mesos després de l’esfondrament d’un edifici a Badalona i l’incendi d’un bloc d’habitatges a València i busca donar resposta a les inquietuds i dubtes que la societat ha expressat. La campanya també posa de manifest la necessitat de cuidar i mantenir al dia les nostres llars i edificis.

El COAC aposta per la figura de l'arquitecte de referència, propera a la ciutadania per tal que pugui guiar els propietaris, assessorar-los i projectar les intervencions que siguin necessàries per adequar, transformar i millorar els espais de vida de les persones i evitar possibles incidents.

El degà del COAC, Guillem Costa Calsamiglia, ha afirmat que “els professionals de l’arquitectura som els únics que podem garantir la seguretat i habitabilitat dels edificis, al mateix temps que vetllem per mantenir-ne la bellesa i funcionalitat”. Així, el COAC pretén posicionar l’arquitecte com a professional de referència en la cura dels edificis al llarg de tot el seu cicle de vida.

Edificis sostenibles, saludables, accessibles i segurs
La campanya situa les persones usuàries dels espais arquitectònics al centre i busca conscienciar la població al voltant de les aportacions en quatre àmbits concrets que pot fer un arquitecte per millorar la seva qualitat de vida: la sostenibilitat, la salut, l’accessibilitat i la seguretat.

A banda dels grans encàrrecs als quals s’associen els arquitectes, també són ells els que poden aportar solucions per millorar la sostenibilitat i eficiència energètica dels habitatges amb actuacions com els canvis de tancaments o la incorporació de proteccions solars, qüestions que tenen impacte directe en la factura energètica de les llars i que, a més a més, contribueixen a reduir el consum d’energia i mitigar el canvi climàtic. A més a més, aquestes intervencions tenen conseqüències directes en la salut de les persones, ja que ajuden a millorar el confort.

Els arquitectes també són els garants de la seguretat i l’accessibilitat. Molts professionals realitzen Inspeccions Tècniques d’Edificis (ITE), un sistema de control visual periòdic dels edificis d’habitatges, realitzat per un tècnic competent, i que permet verificar el deure que tenen els propietaris de conservar i rehabilitar els seus immobles. Així mateix, l’arquitectura també permet eliminar barreres de tot tipus, a nivell motriu o cognitiu, i per tant, permet generar espais més inclusius i igualitaris, tal com recull el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya.

El COAC posa a disposició de la ciutadania una borsa de treball per cercar professionals per localització i especialització. Vols formar part d'aquesta borsa? Inscriu-t'hi! [2]

Promoure la cultura rehabilitadora
Fa temps que el COAC promou la rehabilitació i la renovació urbana amb una mirada integral de les intervencions, on l’eficiència energètica i la integració d’energies renovables siguin aspectes rellevants, però no els únics, posant el confort i qualitat de vida de les persones en primer terme. Aquestes actuacions prenen especial rellevància si tenim en compte que a casa nostra tenim un parc edificat construït dels més antics d’Europa, un 70% del qual és anterior a 1980, previ a l’existència d’una normativa que incorporés aspectes sobre la qualitat tèrmica, l’ús racional de recursos i l’eficiència energètica dels edificis.

Entre altres eines, el COAC disposa del web rehabilitacio.arquitectes.cat [3], en el qual la ciutadania pot cercar informació relacionada amb els fons Next Generation, els ajuts europeus destinats a la rehabilitació d’habitatges i regeneració de barris.
22/05/2024
Tornar [4]

Copyright@ Col·legi d'Arquitectes de Catalunya : http://coac.arquitectes.cat/es/node/31113

Links:
[1] http://coac.arquitectes.cat/es/node/31113
[2] https://bt.arquitectes.cat/borsaSiT
[3] https://rehabilitacio.arquitectes.cat/
[4] http://coac.arquitectes.cat/es/javascript%3Ahistory.back%281%29