El proper dijous
3 d'abril a les 12.30 h, la
Càtedra Barcelona Estudis d'Habitatge presentarà a la seu del COAC de Barcelona el seu nou informe, elaborat per Antoni Serra i Francesc Palau.
L'estudi es centra en la
simplificació i acceleració administratives en l’àmbit de l’urbanisme i l’habitatge i analitza la lentitud en la resolució de les llicències urbanístiques, una problemàtica que impacta directament en el desenvolupament urbà i econòmic de la ciutat.
L'informe destaca les principals causes del retard en l’aprovació de les llicències, com la complexitat del marc normatiu, la insuficient dotació tècnica dels equips municipals i l’excés de mecanismes de control previ. Aquestes traves administratives afecten l’activitat econòmica i dificulten l’accés a l’habitatge.
Entre les línies de millora proposades, destaca el paper dels
informes d'idoneïtat tècnica (IIT), eina que ha demostrat ser efectiva en reduir els terminis de tramitació. A més, l'informe planteja la incorporació de noves eines tecnològiques com la intel·ligència artificial i el modelatge BIM, així com la necessitat d'un nou model administratiu més àgil i eficient. També recull experiències reeixides, com el cas de Sabadell, on s’ha aconseguit reduir els terminis de resolució.
PROGRAMA
Benvinguda a càrrec de
Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC.
Juli Ponce, catedràtic de Dret Administratiu a la UB. Codirector de la Càtedra Barcelona d'Estudis d'Habitatge.
Antoni Serra, arquitecte. Coordinador de l'Àrea d’Urbanisme, Desenvolupament Sostenible i Seguretat de l'Ajuntament de Sabadell. Coautor de l'informe.
Francesc Palau, advocat especialista en Urbanisme. Funcionari del Departament de Territori, Servei de Patrimoni. Coautor de l'informe.
INSCRIPCIONS
Cal inscripció prèvia CÀTEDRA BARCELONA ESTUDIS D'HABITATGE
La Càtedra és fruit d'un acord entre la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i les quatre universitats públiques de l'Àrea Metropolitana: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El seu objectiu és la coordinació i el desenvolupament de diverses activitats de recerca, docència, debat i difusió al voltant de l'habitatge col·lectiu, actuant com un
hub de relacions internacionals des de Barcelona.